ECD Space

TYPOLOGY EDUCATIONAL, ADAPTIVE REUSE LOCATION JOHANNESBURG SIZE 370 SQM CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE PROPOSAL



Inner City Development- Type A3

TYPOLOGY ADAPTIVE REUSE, AFFORDABLE & URBAN HOUSING LOCATION JOHANNESBURG SIZE  >10000 SQM CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONCEPTUAL


This development is located next to the M2 to the south of Johannesburg CBD. This area is primarily an industrial area and consists of large industrious buildings. The fabric of the area speaks of reappropreation and neglect.

This inner city development project is focused primarily on re-use of existing buildings through the implementation of housing. Each floor of the building is divided into a series programs, each with an allocated amount of space. The bulk of the building’s floor area is dedicated to residential use, allowing for 252 living units to be introduced. An additional 2 storeys of 1260sqm. in total are also added to building B. This addition allows for more accommodation units to be incorporated into the design. The rooftop doubles up as an event space and recreational space for both the school and residents of the building.


Rooftop Event Space

TYPOLOGY MIXED & PUBLIC USE, ADAPTIVE REUSED LOCATION JOHANNESBURG SIZE 3000 SQM CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE COMPLETE


As part of the overhead goal for the space, there should be a key interaction between the indoor and outdoor environment, allowing for breakaway spaces where employees can relax, yet be productive facilitating task orientated orbit. Together with the conglomeration of varied facilities, a strong underlying logic of systems are proposed, which designates the spaces situated on the rooftop and top floor office space.  These systems allow the intervention to transcend form the public the private realm, ensuring that certain activities of a more sensitive nature are only visually accessible to the public.  This logical layout builds on existing infrastructure, while attaching extensions of the necessary infrastructural components in key positions.  The manifestation of an urban farm refreshes the area with a breath of sustainability and creativity, where inspired minds can collaborate. The introduction of rooftop seating acts like islands on the large rooftop, which creates niches where a variety of activities can take place. 


Inner City Development- Type A5

TYPOLOGY ADAPTIVE REUSE, AFFORDABLE & URBAN HOUSING LOCATION JOHANNESBURG SIZE >1000 SQM CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONCEPTUAL


The Development is an industrial building located in Johannesburg. The project consists of 3 main components: low cost housing, a rooftop event space, retail facailities on street level.

The addition respects and celebrates the existing modernist building, whilst the industrial character of the surrounds is reflected through the use of standing-seam steel facade that forms proposed new housing units. Polycarbonate additions recall the blue windows of the corner and add a new vibrancy to the existing fabric. At night these will glow, providing a beacon for the surrounds. The housing units adhere to the existing façade’s rhythm and their sloping roofs mirror the saw-toothed industrial buildings of the area. Generous fluted windows and clerestory windows allow the units ample natural light. The design aims to employ an approach of ‘high-technology, low material-value’, in order to provide a high-performance building through humble means. The roof acts as an event space; a roof-garden for the residents- and a possible outdoor venue for the existing church. It also allows for the harvesting and retention of rainwater as well as Skyfarm’s rooftop planting programme. Circulation is kept to a minimum and is situated on a central corridor, this also adds to the legibility and ease of use of the building.  The modularity of the design makes various manufacturing options available and will increase the speed of construction. 


Streetlight Schools

TYPOLOGY EDUCATIONAL, ADAPTIVE REUSE LOCATION JEPPESTOWN, JOHANNESBURG SIZE 1300 SQM CLIENT STREETLIGHT SCHOOLS ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE COMPLETED


The Streetlight School is situated in the Bjala Square courtyard. The design team used low cost and up-cycled materials as part of an innovative material pallet.  Pallet planters were designed to act as seating elements along the courtyard edge and to introduce fragrance and colour as contrasting elements to the hard surrounds. 

This project had little to no material wastage as result of innovative design and the use of standard material sizes.  All planting used in the design are indigenous and has low water requirements, while the play towers and surface treatment complies with playground safety regulations. The school provides new and exciting education opportunities to children in the area and is tranforming Jeppe in positive way.