Elevate

TYPOLOGY MIXED & PUBLIC USE, AFFORDABLE & URBAN HOUSING LOCATION JOHANNESBURG SIZE 285 UNITS CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONSTRUCTION


Elevate (32 Greene Street) is an 8+ Storey residential development in Johannesburg - the first 8 storey building to be constructed in JHB CBD in the past 40 years.

Adjacent to the Jewel City development in Johannesburg CBD, this project contributes not only to the creation of affordable housing offerings withing our urban centers, but helps to promote density and good urban fabric within the City of Johannesburg. Ground floor retail activates the street edge, while secured parking is offered within.


Marshall Yards

TYPOLOGY AFFORDABLE & URBAN HOUSING LOCATION  JOHANNESBURG SIZE 250 UNITS CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONSTRUCTION


The Marshall Yards development focuses on creating a suitable urban intervention within the heart of Johannesburg. The buildings fully implement various urban design principles that
are necessary for good form making within cities. It is of paramount importance to create social, recreational and retail spaces around these buildings, reviving the dilapidated urban fabric.

Marshall Yards strives to become the archetype for what inner city housing can achieve.


Soweto Social Housing

TYPOLOGY AFFORDABLE & URBAN HOUSING LOCATION SOWETO, JOHANNESBURG SIZE 3000 UNITS CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE PROPOSAL


Soweto social housing complex aims to create over three thousand low cost units, including facilities and services that can serve the community. Attempting to be completely off-grid, the modular buidings will function as a subburb within Soweto.


Inner city Development- Type A3

TYPOLOGY ADAPTIVE REUSE, AFFORDABLE & URBAN HOUSING LOCATION JOHANNESBURG SIZE  >10000 SQM CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONCEPTUAL


The development is located next to the M2 to the south of Johannesburg CBD. This area is primarily an industrial area and consists of large industrious buildings. The fabric of the area speaks of reappropreation and neglect.

This inner city development project is focused primarily on re-use of existing buildings through the implementation of housing. Each floor of the building is divided into a series programs, each with an allocated amount of space. The bulk of the building’s floor area is dedicated to residential use, allowing for 252 living units to be introduced. An additional 2 storeys of 1260sqm. in total are also added to building B. This addition allows for more accommodation units to be incorporated into the design. The rooftop doubles up as an event space and recreational space for both the school and residents of the building.


Inner City Development- Type A5

TYPOLOGY AFFORDABLE & URBAN HOUSING, ADAPTIVE REUSE LOCATION JOHANNESBURG SIZE >1000 SQM CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONCEPTUAL


The development is an industrial building located in Johannesburg. The project consists of 3 main components: low cost housing, a rooftop event space, retail facailities on street level.

The addition respects and celebrates the existing modernist building, whilst the industrial character of the surrounds is reflected through the use of standing-seam steel facade that forms proposed new housing units. Polycarbonate additions recall the blue windows of the corner and add a new vibrancy to the existing fabric. At night these will glow, providing a beacon for the surrounds. The housing units adhere to the existing façade’s rhythm and their sloping roofs mirror the saw-toothed industrial buildings of the area. Generous fluted windows and clerestory windows allow the units ample natural light. The design aims to employ an approach of ‘high-technology, low material-value’, in order to provide a high-performance building through humble means. The roof acts as an event space; a roof-garden for the residents- and a possible outdoor venue for the existing church. It also allows for the harvesting and retention of rainwater as well as Skyfarm’s rooftop planting programme. Circulation is kept to a minimum and is situated on a central corridor, this also adds to the legibility and ease of use of the building.  The modularity of the design makes various manufacturing options available and will increase the speed of construction.