Mix Bar at Mesh

TYPOLOGY URBAN GARDEN AND SUSTAINABILITY LOCATION ROSEBANK SIZE 15 SQM CLIENT MESH CLUB ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE COMPLETE


Fieldworks Design Group was approached to assist with a greening strategy for Mix. The possibility of providing both Mesh and Mix with a planting strategy for interior planting exist.

This will add value to the space by:

• improving air quality,

• providing greening and softening of interior spaces,

• allowing a connection between man and nature, and

• providing Mix with useful (edible) plants.

The first phase of the greening strategy is focused on Mix and aimed at accommodating and supporting the Mix Cocktail Bar. The proposed greening strategy should be robust, include edible botanicals and contribute to the nature conservation strategy adopted by The Keyes Art Mile and its development partners.

It is proposed that the greening strategy be phased, to accommodate budgetary constraints and to ensure that a quality product manifests.

Fieldworks Design Group provided a Turn Key solution for the Mix Bar @ Mesh Club fitout.


Keyes Veld Wall

TYPOLOGY COMMERCIAL LANDSCAPES, PUBLIC SPACE, SYSTEMS & SUSTAINABILITY LOCATION ROSEBANK SIZE 250 SQM CLIENT TOMORROW CO. ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE COMPLETE


Rosebank, and Johannesburg, largely falls within the Grassland Biome of South Africa - The Keyes 'Veld Wall' showcases plants from the highly endangered Egoli Granite Grassland Veldtype. The wall should be viewed as a pilot project, as it is a pioneer in the field of vertical gardening with a 'hyper regional' planting palette from the Highveld. Due to its modular nature and adaptability the expansion from phase one to phase two manifested quite seamlessly. The bulk of the planting comprises of grass species, while bulbs, perennials and aloes allow for splashes of colour in the sea of grass.

The wall is a dynamic art work - that changes seasonally, but also changes almost on an hourly cycle, as the way light moves through the plants present marvellous colour displays at different times of day. Since the wall has reached a level of maturity, it has really started to take on a personality of its own.


Wavecrest

TYPOLOGY SYSTEMS & SUSTAINABILITY, REHABILITATION & REJUVINATION LOCATION TRANSKEI SIZE 2.9 HA CLIENT PRIVATE ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE DESIGN DEVELOPMENT


Wavecrest hotel is located on farm 126, situated near Centani in the Mnquma Local Municipality in the Transkei. The proposed new development consist of a boutique hotel and guest house.
Wavecrest hotel is situated on a prime beach front property, leased form the Eastern Cape Development Corporation (ECDC) and forms part of a second order development node. The proposed development will encourage tourism in the Eastern Cape and create a variety of job opportunities, however, the property is located in a sensitive area of great ecological significance. Together with the fact that the area is ‘n biodiversity node, the site is pose many design challenges with regards to water management and storage, natural vegetation and environmental factors, such as gusting winds and low temperatures. The cultural landscape surrounding the site is heavily.

Layered and should be respected and considered as a guiding tool throughout the design phases of the project. A sense of identity will manifest by using materials that compliment the romantic character of the site, embedded in the rural context and should allow for an environmentally responsive architectural form to emerge. A phasal development is proposed to ensure the complete, but incremental upgrade of the site.


House Smuts

TYPOLOGY RESIDENTIAL LANDSCAPE, SYSTEMS & SUSTAINABILITY LOCATION CLEARWATER COUNTRY ESTATE, RIETVALLEIRAND, PRETORIA SIZE 240 SQM CLIENT DR. SMUTSARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONSTRUCTION IN PROGRESS


House Smuts is located in Clearwater Country Estate, Rietvalleirand, Pretoria.

This residential project occupies a unique site, as it is situated on a plot overlooking a constructed wetland system.  This provides the design team with opportunities to frame views and promote the natural landscape. A strong premise for systems design manifest within the design solution. It is based primarily on the strategic use and recycling of water. A grey water recycling system, in the form of an on site wetland, is responsible for water purification and reuse. The building is fully equipped with its own water storage facilities, which store grey and purified water separately. The system works with a combination of gravity and solar pumps, in order to minimise electricity usage. Indigenous low maintenance planting, allow the building to blend comfortably with its surrounds. The design testify to the innovative use of material and construction methods.


House Vermont

TYPOLOGY RESIDENTIAL LANDSCAPE, SYSTEMS & SUSTAINABILITY, REHABILITATION & REJUVINATION LOCATION BROODERSTROOM SIZE 280 SQM CLIENT ---- ARCHITECTS FIELDWORKS DESIGN GROUP CURRENT PHASE CONSTRUCTION IN PROGRESS


Located in the untainted surrounds of the Cradle of Humankind, a small house of 185 sqm is hidden away on the slope of a magnificent valley with a pleasant cool breeze. Set down from the apex of a hill the house is completely hidden from sight as one approaches the valley.

A series of stacked rock walls, built with slate from a nearby quarry, is overgrown with wild figs (Ficus abutilifolia) and grasses (Aristida junciformis and Pennisetum setaceum) and is reminiscent of the ‘kraal’ walls dotted throughout this landscape. These serve to camouflage the house nestled between the walls in order to make it ‘disappear’ in the landscape, aided further by the planted roof which overgrown with wild felt grass (Hyparrhenia hirta and Aristida junciformis).